Защо да инвестирате в имот за краткосрочно отдаване под наем – разказват Недко и МимиДнес ще ви срещнем с Недко и Мими – прекрасно младо и успешно семейство с момченце на 2 годинки. Мими е партньор в адвокатска кантора, Недко – на отговорна позиция в международна компания.


Двамата решават да инвестират в имот и се свързват с нас през пролетта на 2017г. С Недко и Мими работихме изцяло дистанционно и им помогнахме да изберат апартамента, в който да инвестират, да го обзаведат и да подготвят всеки нужен детайл за пускането му на пазара на краткосрочните наеми. Имотът се реализира изключително успешно и възвръщаемостта на инвестицията е значително по-висока от очакваното.


Сега Недко и Мими се възползват и от новата ни услуга – FM invest. Тя е единствена по рода си в България и дава възможността на нашите бъдещи и настоящи клиенти да закупят или продадат не просто инвестиционен имот, а разработен бизнес.


Защо са се спрeли на точно този вид инвестиция и какво ще ви посъветват те, четете в интервюто:


Как решихте да инвестирате в имот? И двамата ли бяхте единодушни в това решение?

От доста време мислихме за опции как най-добре да инвестираме известно количество спестявания, които имахме, тъй като банките дават много ниски лихви за депозити. Инвестицията в недвижимо имущество винаги е много сигурна и интересна, но обикновено е голяма, а в същото време възвръщаемостта а относително ограничена. След като се поинтересувахме от пазара за отдаване на имоти за краткосрочен наем, разбрахме, че броят на туристите в София расте бързо и в същото време няма достатъчно опции за достъпно и качествено настаняване. Сметките показаха, че този тип инвестиция би могла да генерира почти двойно по-голяма възвръщаемост от дългосрочните наеми и за щастие се оказахме прави.


Пред какви предизвикателства бяхте изправени при осъществяването на инвестицията?

Тъй като разполагахме само със средствата за самоучастие в покупката на имота (15% от покупната цена), трябваше да разчитаме на банка да осигури останалата част от сумата за покупката, но и за ремонт и обзавеждане на имота. Най-голямото предизвикателството в този случай е, че не обичаме да задлъжняваме към банки, но нашите предварителни сметки показваха, че с краткосрочните наеми, имотът ще може сам да изплаща месечните вноски към банката. Рискувахме и спечелихме.


Как ни открихте?

Една от основните причини да решим да направим тази инвестиция е, че нашият дългогодишен приятел Боби, реши да стартира фирма за управление на имоти. Знаехме, че инвестицията ни ще бъде в правилните ръце и решението беше лесно.


Разкажете на читателите ни с какво всъщност ви помогнахме и удовлетворени ли сте от работата с нас?

И двамата със съпругата ми работим целодневно, а в останалото време сме родители на нашето прекрасно момченце. С това ежедневие, беше важно да поверим управлението на нашия имот на правилните хора и да не се налага да губим време и с това. За мен най-важно е, че мога да се съсредоточа върху работата си и да не се лишавам от време със семейството си, и затова мога да благодаря на Flat Manager.


Имали ли сте конкретни очаквания за приходи и реализират ли се те?

Направихме доста предварителни разчети и проучвания и всички те се оправдаха.


Колко време е необходимо да отделяте за инвестиционния си имот и ра