21 тенденции при бутиковите хотели за 2021 година


С настъпването на 2021 година ви представяме 21 тенденции при бутиковите хотели. Някои от тях водят началото си още преди години, а други нашумяха в последните няколко месеца. Със сигурност вече навлизаме в доста динамично десетилетие. Технологиите започват да бъдат адаптирани масово в сферата на туризма, а гостите имат все по-различни нужди.


В първата част от представянето сме подготвили 10 тенденции при т.нар. смарт хотели и зелени хотели.Смарт хотели


1. Запазване на конкретна стая, сякаш запазваш място в самолет


Първата тенденция е свързана с по-голяма степен на избор – не просто на тип стая, но на конкретна стая, сякаш гостите резервират място в самолет. Hilton въведе digital check-in към програмата за лоялни гости HHonours. В бъдеще ще има все повече хотели, които ще въвеждат такава функционалност, както и други – възможност за upgrade или експресен check-out през смартфон.


2. Настаняване без ключове или карти


Следващото ниво на сигурност, което навлиза при бутиковите хотели е настаняването без ключове и карти. Възможностите са в две основни направления: електронни брави или настаняване през смартфон.

Бутиковият хотел R34, който управляваме, разполага с електронни брави. Така не е нужно да се поддържа 24-часова рецепция. Самонастаняванията през нощта се извършват чрез предварително изпратени кодове.


3. Управление чрез гласови команди


Хотелската стая в близко бъдеще ще бъде оборудвана с устройства за разпознаване на гласови команди. Независимо дали бихте искали да си пуснете музика или да намалите осветлението, няма да се налага да прекъсвате това, което правите.4. Таблет, който регулира системите в стаята


Дългите инструкции в папки, които почти никой не чете, ще останат в миналото. Някои хотели вече въвеждат употребата на таблет, който може да контролира централизирано осветлението, температурата и музиката. Някои марки, които набират популярност са: Crestron, INTELITY, SuitePad and Crave.5. Смарт огледало в банята – да гледате филм, докато си миете зъбите


LG и Savvy имат съвместна разработка за банята в хотела - телевизор, вграден в самото огледало. Вече миенето на зъби няма да е скучно! Когато е изключен се вижда огледало и по нищо не си личи, че всъщност има вграден телевизор. Това следва тенденцията да бъде предоставяна информация на потребителя, когато и където поиска.
6. Ултрабърз интернет


Гостите вече имат нужда от ултрабърз интернет, тъй като се размива границата между забавление и работа. Независимо дали става дума за стрийминг, обработване на файлове със специализиран софтуер или качване на информация, много бутикови хотели вече предлагат Интернет със скорост над 100 Мbps. Това е особено полезно за хората, които работят от различни точки по света.