• Boris Pavlov

"Купувай, когато по улиците има кръв..."

Този съвет идва от Барон Ротшилд, британски банкер и политик от 18 век от заможната международна фамилия. В статията цитатът се използва в преносен смисъл, за да илюстрира състоянието на пазара на имоти, които се отдават под наем краткосрочно.

Съществена част от богатството на семейство Ротшилд през 19 век е натрупано в паниката около битката при Ватерло. На 20 юни 1815 г. Натан Ротшилд получава таен доклад за развоя на войната от своята мрежа агенти и се възползва от него по най-добрия начин. Той отива в лондонската борса и бързо разпродава всички свои държавни облигации (т. нар. consols), създавайки у другите инвеститори впечатлението, че Англия е загубила битката. Слухът се разпространява бързо и цената на облигациите пада до 5 цента за долар. Часове преди пратеници на Уелингтън да пристигнат в Лондон и да оповестят новината за победата над Наполеон, агенти на Ротшилд масово купуват consols на безценица, непосредствено преди новината да покачи цената им многократно.

Contrarian investing е стратегия, при която се инвестира когато пазарът или активът са в най-лошото си състояние - тогава се откриват и най-добрите възможности, според привържениците на стратегията. Сред тях е и Уорън Бъфет, който по време на кризата във финансовите пазари през 1973-1974г. купува дял от Washington Post - инвестиция, чиято стойност в последствие се умножава по 100.

Пандемията нанесе дълбоки рани върху туризма и пътуванията. Пазарът за хотели и ваканционни имоти е в най-лошото си състояние от десетилития насам - идеални условия за инвестиция за почитателите на contrarian стратегията. Предлагането на пазара на краткосрочни наеми намаля с над 50% в България през последните 12 месеца и много от имотите вече се отдават дългосрочно или се продават от собственици, които не могат да плащат вноските по кредитите, с които са ги закупили.

Моментът за инвестиция е сега, докато "кръвта е още по улиците" на пазара на краткосрочни наеми. Масовата ваксинация и предстоящото отпускане на противоепидемичните мерки вещаят възстановяване на пътуванията през пролетта. Първите печеливши в сектор туризъм ще са самостоятелните места за настаняване, които предлагат сигурност и комфорт - това е и причината финансовите показатели на Airbnb да са в пъти по-добри от тези на конкурентните платформи за хотели Booking.com и Expedia.

Недвижимите имоти често се използват като защита срещу инфлацията, а такава вероятно предстои, в следствие на сериозните парични стимули за справяне с пандемията. Лихвените проценти все още са ниски, а алтернативните инвестиции като криптовалутите крият немалко рискове. Капиталовите пазари в САЩ са на най-високите си нива с ограничени възможности за растеж предвид състоянието на икономиката.

Рядко даваме категорични прогнози, но според нас следващите 6 месеца предоставят най-добрата възможност за инвестиция в недвижими имоти в центъра на столицата и Пловдив в близките 3-5 години. Екипът на Флат Мениджър е на линия да ви съдейства, напълно безплатно, в избора на имот за инвестиция. На нашия сайт може да разгледате имоти с добра възвръщаемост, които сме подбрали от агенции за недвижими имоти.

Натан Ротшилд печели много след битката във Ватерло благодарение на своето информационно предимство. Свържете се с нас за консултация и ни позволете да бъдем вашият скрит коз.

1311 преглеждания