Безопасно ли е да отдаваме имота си в Airbnb? 10 съвета как да ограничим рисковете максимално


През последните години туристическите тенденции, повлияни от идеите за споделена икономика, се засилват с бързи темпове и Airbnb имотите и краткосрочното отдаване под наем като алтернатива на хотелите не подминават и България. Крие ли обаче рискове краткосрочното отдаване под наем и как да се предпазим от тях?Все повече собственици предпочитат да отдават имота си краткосрочно поради ред причини, които се изтъкват като предимства при този вид наеми: по-високи доходи от традиционния, дългосрочен вариант; гъвкавост при ценообразуването според заетостта, сезонността; използване на апартамента от собственика за лични нужди; частично отдаване на имота (само стая) и други. Всички тези позитиви обаче крият определени рискове за собствениците и често са причина те да не прибегнат до този вариант в крайна сметка и да заложат на сигурното.


Да превърнете дома си в хотел е начинание, което за съжаление няма как да бъде напълно безпроблемно и да гарантира абсолютна сигурност при всяка резервация и от всеки гост. Съществуват обаче различни превантивни мерки, които можете да предприемете, и начини, с които да намалите рисковете максимално и да предотвратите евентуални щети и неприятни гости във вашия дом. Като експерти в тази област, нека ви запознаем малко по-детайлно с тях:


1. Информирайте се за вашите гости

Подбирайте вашите гости, според това колко надежден изглежда техният профил. Можете да се опитате да разучите повече за тях относно целта на тяхното пътуване - колко и какви хора ще отсядат, да проучите профилите им в социални мрежи, за да разберете до колко са легитимни. Ако акаунтът е новосъздаден и няма естествено изглеждаща профилна снимка, това веднага трябва да ви алармира, че нещо не изглежда наред. Една от най-полезните функции на Airbnb е, че ви позволява да разгледате и отзиви, които други собственици са оставяли за тези гости от престой в техни апартаменти. Ако нещо ви се струва съмнително просто не поемайте излишния риск.


2. Комуникирайте с тях

Когато гостите ви изпратят запитване опитайте се да изкопчите по-лична информация за тях - откъде са, с кого ще пътуват (ако не са сами), защо са избрали вашия апартамент, имат ли специални изисквания (за дете например) и ще можете ли да ги удовлетворите. Опитайте се да създадете по-лична връзка със самия гост - все пак това е един от първоначалните принципи на Airbnb. Някои гости очакват собствениците да общуват с тях и да са наблизо за всеки техен въпрос. Други предпочитат спокойствието и никой да не ги притеснява излишно. Разяснете с гостите си какви са техните очаквания и какво реално можете да им предложите, за да няма разочаровани.


3. Придържайте се към правилата

Airbnb се стреми винаги да гарантира сигурността както на гостите, така и на собствениците. За да бъде възможно това, трябва да се спазват правилата и от двете страни, а именно едно от основните такива е комуникацията да протича само и единствено през официалната платформа писмено. По този начин комуникацията е документирана и може да бъде проследена от Airbnb ако поради някаква причина има разминаване между госта и собственика и платформата трябва да се изяви като арбитър в спора между двете страни. Избягвайте да използвате мобилни съобщения през WhatsApp, Viber, социални мрежи и други, за да обсъждате каквито и да е било неща с госта. Не се съгласявайте на допълнителни уговорки свързани с плащане на ръка, допълнителни изисквания и подобни. Използвайте телефона за връзка само в крайни случаи и при спешна нужда.


4. Застраховайте дома си

Въпреки че политиката на Airbnb покрива собствениците със застраховка до 1 милион долара, не разчитайте само на нея. Все пак всичко се случва – например при наводнение, в което гостът може да няма никаква вина е добре да сте осигурени. Направете собствена застраховка на недвижимото си имущество - на българския пазар в момента се предлагат застраховки за дома с премии от около 50 до 200 лв. на година с различни покрития, включващи кражба, пожар, наводнение както и наем за алтернативно настаняване. Не забравяйте, че застраховката на Airbnb не покрива щети на вещи в апартамента.

5. Депозит